6.1.2013

Oulunsuu, Värttö & Äimärautio

Kävimme Essin kanssa pienellä yöajelulla oulun lähialueilla ja tarkoituksena oli ottaa muutava kuvakin matkan varrelta. Varsinkin sellaisista paikoista missä ei yleensä tule käytyä.

Matkassa / kokeilussa oli uuden karhea Sigma 24-70mm 2.8 EX HSM -objektiivi. Tämä linssi siis korvaa aikaisemman yleislinssin eli Nikonin 18-105mm. Syy uuden linssin ostamiseen oli ensinnäkin se, että Nikonin kittiobjektiivi ei enään tarkentanut tarkasti toiselta reunalta ja halvan objektiivin korjaaminen olisi varmaan tullut kalliiksi(?) Myös valovoima oli toinen syy vaihtoon. Koko polttovälin kattava 2.8 on juuri se mitä olen useamman vuoden odottanut yleiskäyttöön tarkoitetulta objektiivilta. Nyt sitten sain sellaisen.

Objektiivi on siis laadukas ja ammattimainen objektiivi, jonka piirtokyky riittää moneen tarkoitukseen ja pidemmällä aikavälillä katsottuna, jos seuraava runko on täyskennoinen eli FF niin objektiivi sopii myös siihen.

Enempää en tähän postaukseen objektiivista viitsi kirjoitella, joten kirjoitellaan seuraavaan postaukseen sitten arvostelu objektiivista kunhan olen ensin käyttänyt sitä hiukan enemmän - vielä on turha alkaa käyttö arvosteluja kirjoittelemaan kun noiden salamoidenkin kanssa vähän hätiköin enkä tutustunut niihin syvällisemmin :-)

Hiljaista menoa pakkasen kiristyessä

Uusia paikkoja ja hienoja uusia taloja. Tai ainakin valaistukseen tykästyin.

Värtön puolelta

Kummallinen ilmiö. Lunta ei satanut ja pakkasta n. -10 Paperitehtaan tai jonkin muun tehtaan savupilvi liikkui matalalla näiden valojen päällä ja aiheutti jääkiteiden tapaisen valoilmiön. Tarkemmin katsottuna paljainsilmin näytti siltä, että tota kiteistä ilmassa leijuvaa hilettä ei mielellään hengittelisi

Raviradalla sama homma. Upean näköistä, mutta tiedä sitten millaisia kemikaaleja nämä tehtaat päästävät ympäristöön. Jokainen päätelköön itse.
Kaikki nähtävillä olevat kuvat kuvailin ilman automaattitarkennusta eli tarkennusrenkaan voimin mentiin. AF ei tahtonut suostua tarkentamaan oikein ja yritin saada parhaan mahdollisen terävyyden, joten näin mentiin tällä kertaa.

Vikahan on enemmän tossa mun kamerassa eikä objektiivissa / silmien välissä. Täytyy paneutua tarkemmin asiaan seuraavassa erässä.

5 kommenttia:

  1. Voi olla joo "vähän" hankalaa automaattitarkennuksen kanssa tollasessa valaistuksessa. Toi neljäs kuva on kyl aika upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se tarkensi ja lukitsi ihan hyvin kun oli jotain valoa vähänkään mm. katulamppu tms. mutta tarkensi joko yli tai alle, joten ei tullut oikee skarppia jälkeä. Kiitos kiitos!

      Poista
    2. Itse olen kuvannut tähtiä tässä syksyn ja talven aikana, niin ei puhettakaan että sais tarkennettua pimeälle tähtitaivaalle. Sahaan vaan päästä päähän löytämättä mitään. Yks mitä oon käyttäny etualan tarkennukseen on taskulampulla valaista se silleen, että saa vaan sen tarkennuksen kohdilleen.

      Poista
  2. Ei sole mitään tehtaiden saasteita tms., mistä nuo "valotolpat" syntyy. Ne ilmestyy ihan luonnollisista syistä, kun ilmassa on tarpeeksi kosteutta, joka näin talvella muotoutuu jäähileeksi, mistä valo sitten heijastuu noin. Hyvin yleinen ilmiö ollut tänä talvena Oulussa - ihan kaukana tehtaistakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no sitä aluksi epäilinkin ehkä aikaisemmin ei oo nähnyt vastaavaa noin voimakkaana. Se tosiaan oli vain tietyllä alueella alle kilometrin säteellä ja sieltä suunnalta tuli ylle tehtaiden savuinen vana. Tiedä sitten, voi ollakkin jäähilettä

      Poista